Yang Ikut

Sunday, 22 August 2010

Mari berbuka dengan air Coke

Reactions: 
Jam 4 petang tadi. Singgah di McDonald di City West. Aku memesan sebiji burger Filet-O-Fish dan segelas air Coke. Aku mencari tempat duduk paling baik. Mengadap jalan besar. Di bawah matahari cerah, aku melihat deretan kereta, bas dan lori. Bagus sekali. Melihat manusia lalu lalang.

Membuka bungkus kertas itu, burger dan air Coke itu aku berikan kepada Luqman. Dia seperti biasa tidak boleh melihat simbol M bertanda merah itu. Dia akan tertarik. Aku pasti semua kanak-kanak di seluruh dunia pun begitu. Mereka kenal dengan KFC atau McDonald.

Kata orang - itu sebahagian dari penaja Yahudi dan Zionis. Coke juga begitu. Tapi, aku tidak pernah ambil kisah semua hal itu. Sebab setiap kali ada isu di Palestin, setiap kali itu jugalah umat Islam diajak memboikot ayam atau burger milik syarikat itu. Kemudian diam. Apabila timbul isu, saranan boikot itu muncul lagi. Tetapi kedai itu tetap terpacak di situ juga. Malah, mungkin setiap bulan akan ada kedai baru dibuka.

Maksudnya - orang kita hanya memboikot bila ada isu. Selebihnya, kita tetap begitu juga.

Sebenarnya yang patut kita lakukan ialah membuka model burger atau ayam panggang kita sendiri. Kita buat jenama baru. Kita bersaing di pasaran bebas. Sebenarnya itulah cara yang patut. Memboikot tidak menghilangkan apa-apa.

Shrupp. Luqman dengan lahapnya meneguk air Coke dan memakan Filet-O-Fish. Membuatkan aku terasa betapa 2 jam lagi waktu untuk berbuka begitu lama.

Selamat berpuasa untuk semua.

2 comments:

ajaq said...

hang kena rasa dulu buger tu basi ke pedas ke baru bagi kat luqman......

ihsan_huhu said...

Aku balik mesia arituh xsentuh langsung McD, KFC etc

tp marrybrown tuh mmg dh mcm dapur umah aku dah.

bak kate satu ustat
"tak mati pon kalau tak makan"

so not worth the risk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails